Isuzu 100 år

Med rötter som sträcker sig 100 år tillbaka är Isuzu japans äldsta fordonstillverkare. Det var 1916 som Tokyo Ishikawajima Shipbuilding & Engineering Co. och Tokyo Gas & Electric Industrial Co. initierade sin plan att bygga bilar tillsammans. Två år senare slöts ett samarbetsavtal med engelska Wolseley och 1922 kunde man lansera sin första modell.

1929 var det premiär för Isuzus första helt egenproducerade bil!

1934 lämnade den första bilen med modellnamnet Isuzu fabriken.

1949 bytte Tokyo Automobile Industries namn till Isuzu Motors Ltd. Namnet är taget från den japanska floden Isuzu. 

1953 lanserade Isuzu sin första personbil med modellnamnet Hillman.

Efter Andra Världskrigets slut var efterfrågan på kommersiella fordon stor och Isuzu var en dominerande tillverkare av lastbilar under efterkrigsårens återuppbyggnad. 
År 1959 börjar fabrikens historia som tillverkare av lätta lastbilar. Den här modellen hette ELF och var den första dieseldrivna lätta pickupen på den japanska marknaden. 

Det var under det tidiga 50-talet Isuzu började tillverka egna personbilar i större omfattning. Modellen Bellett debuterade 1963 och var den första japanska personbilen som importerades reguljärt till Sverige.

Tidigt 60-tal startade Isuzu tillverkningen av pickuper i ”mid-size”. Med erfarenhet av kraven som ställs från yrkeschaufförer var fokus tydligt på att göra en robust och tillförlitlig bil som var anpassad till brukarens behov.
Modellen Wasp var först ut och lanserades 1963. 

Isuzu fortsatte att producera Pickuper i "mid-size". Den här modellen som hette Faster kom 1972.

1974 byter Isuzu till en mer internationell logotyp. De två vertikala pelarna är stiliserade framställningar av den första stavelsen ”i” från "Isuzu".

2012 var det premiär för en ny generation D-Max. Under resans gång har bilarna haft många olika utseenden men den här generationen är något helt nytt och mycket tuffare. 

År 2015 tog vi på International Motors Nordic över generalagenturen för Isuzu i Sverige och det är vi så glada och stolta över. Nu tar vi pickup och Isuzu till nya höjder!

År 2016 firade Isuzu 100 år! Varje del av Isuzu D-Max är genomtänkt, från idé till färdig bil. Proffsen skapar Isuzu D-Max med föraren i åtanke.

Isuzu specialiserade sig tidigt på utveckling av dieselmotorer och blev snabbt underleverantör till flera andra fordonstillverkare. Till dags dato har Isuzu tillverkat drygt 25 miljoner dieselmotorer till sig själva och bland andra GM och Renault.
Än idag är Isuzu en Världsledande aktör inom lastbilsindustrin. Företaget producerar cirka 670.000 fordon årligen. Av dessa är knappt hälften tunga lastbilar och bussar - resten är pickupen D-Max.